top of page

RECTIFICATIE BHV-EHBO-VCA CURSUS VERBOD!

Via diverse artikelen hebben wij gemeld dat het aanbieden van cursussen en trainingen NIET is toegestaan. I.t.t. de eerste ‘lockdown’ formulering waarbij sprake was van de terminologie

‘samenkomsten’ staat dat nu echter niet meer zodanig vermeld en belanden we daardoor in een “grijs gebied”. Vanuit juridische hoek is inmiddels onderzoek verricht naar de inhoud van het huidige ‘lockdown’ maatregelen pakket. En wat blijkt ? Er zit een maas in de wet!


In de ministeriële regeling (3.1 en 3.2 F) wordt namelijk aangegeven dat : groepsverbanden die noodzakelijk zijn voor continuering van de dagelijkse werkzaamheden van organisaties, instellingen en bedrijven mogen doorgaan. Door juridische bril gekeken acht men het derhalve op basis van de huidige noodwetgeving dan ook verdedigbaar dat BHV/EHBO/VCA trainingen WEL door kunnen gaan.


De voorwaarden die daarvoor moeten gelden zijn dan:


1.Het moet een besloten plaats zijn (het trainingscentrum van een opleider of locatie van de klant)

2.Deze bijeenkomst/training moet noodzakelijk zijn voor het waarborgen van de continuering van de dagelijkse werkzaamheden binnen een bedrijf/organisatie.De visie van het bestuur van KVBE:

Wij adviseren vanuit de intentie van de tweede ‘lockdown’ wetteksten om dit toch niet te doen! Omdat het besluit hiertoe op basis van een maas in de wet ongewenste bijwerkingen kan opleveren die haaks staan op de aangescherpte coronamaatregelen. Bovendien welk bedrijf zit hier op te wachten, want wat wij nu juist veel zien, is dat klanten vaak zelf de geplande training opschorten.


Specifiek naar de BHV is het ook de afweging van de klant om te bepalen of de training echt nodig is (bijv. door het risicoprofiel van het bedrijf) of dat dit kan worden uitgesteld (bijv. omdat er voldoende BHV’ers zijn). Inspectiediensten handhaven meestal met coulance op verlopen certificaten, mits de veiligheid daarbij niet in het geding komt. Maar als er dus wel vraag is naar trainingen op dit vlak, dan is het uiteraard aan de opleider zelf om te overwegen of hij/zij die training ook echt gaat verzorgen.Conclusie:

Iedere zelfstandige ondernemer wil natuurlijk graag weer aan de slag en niet gefrustreerd worden door onduidelijke wetteksten of vaagheden. En voor iedere eigen BHV/EHBO onderneming is het verzorgen van trainingen natuurlijk een uiterst noodzakelijk bedrijfsproces om te kunnen overleven.


Kort door de bocht gezegd kun je nu dus gewoon weer draaien en rectificeren wij het eerdere artikel dat dit voor iedereen verboden is met uitzondering van de Ambulanceacademie. Als KVBE bestuur adviseren wij onze leden desondanks om geen gebruik te maken van deze maas in de wet.


Maar uiteindelijk is dat nu natuurlijk ieders vrije keuze, want het is verdedigbaar ! / kan wél ! op basis van de huidige wetteksten. Voor die eventueel toch te verzorgen zeer noodzakelijke training, zal ons inmiddels aangescherpte KVBE brancheprotocol, je dan zeker goed van pas komen.TIP van het KVBE bestuur : ‘Be aware out there ‘!

Comments


Anker 1

10007 keer bekeken

bottom of page