top of page

FIRST-15 PERSONAL AID KIT incl. F-15 Tourniquet

Bijgewerkt op: 9 apr. 2022

Nederlandse uitvinding onder onze aandacht gebracht door één van onze KVBE leden. Hetgeen we gezien het belang daarvan voor jullie eigen lespraktijk uiteraard graag met jullie delen. Het concept dat deze drie uitvinders hanteren betreft een afleiding van het ‘golden hour’ principe uit de ATLS van de professionals, naar de ‘FIRST 15 minutes’ voor de levensreddende handeling(en) die uitgevoerd zouden kunnen worden door passanten en lekenhulpverleners. Zoals zich dat voor zou kunnen doen bij het ontstaan van een zeer ernstige bloeding door geweld, een verkeersincident, een outdoor ongeval (bosbouw/buitensport) of anderszins. Indien hun First 15 Personal Aid Kit incl. tourniquet, ruimschoots beschikbaar, eenvoudig te bedienen en makkelijke toegankelijk is (in het dasboardkastje, bij de AED, in je boodschappentas, bij de kassa..) kan iedereen in geval van nood bij zo’n catastrofale bloeding efficiënt acteren. Daartoe is een zeer praktische instructie/handleiding in diverse logische stappen bijgevoegd in dat pakket. Vanzelfsprekend is ieder van jullie bekend met de kritische grens van 6 minuten ten aanzien van de AED inzet en het voorkomen van onherstelbaar hersenletsel bij een “hartstilstand” en hoe hartslag.nu daar een landelijk dekkend oproepsysteem voor burgerhulpverleners voor heeft.

Dit concept gaat nu echter over de directe beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en een tourniquet bij de confrontatie met een zeer ernstige = catastrofale bloeding. Het direct kunnen ingrijpen op dat moment met oog voor de eigen veiligheid kan daarbij levensbepalend zijn voor het slachtoffer. (denk o.a. aan : Schietpartij Alphen aan de Rijn 2011 / Schietpartij Utrecht 2019) De nieuwe F15 TQ is dermate praktisch en eenvoudig, dat zelfs een leek dat zonder speciale training zou kunnen aanleggen. Laat staan iemand die zelf al als BHV-er of Eerste hulpverlener is opgeleid. De uitvinders bevelen iedereen uiteraard wel aan, toch ook een opleiding te volgen.

De breedte van de TQ band, het eenvoudige bedieningsgemak, de geweldig goed te doseren drukopbouw en de degelijkheid van het materiaal zijn naast het Nederlandse fabricaat unieke karakteristieken. Check dat hier.

De KVBE zal net als bij de Coronaprotocol WS, alle Instructeurs en Instructeur trainers van de

gewenste en noodzakelijke WS op dit terrein kunnen voorzien, zodat dit kan worden afgetekend binnen jullie instructiebekwaamheid. Informatie volgt nog.

Op basis van aanmelding zullen we dit na overleg ook weer in combinatie met DAN® Europe aanbieden.

Comments


Anker 1

10007 keer bekeken

bottom of page